ROOD

ROOD, jong in de SP voert actie om Nederland menselijker en socialer te maken. Misstanden worden opgespoord en aan de kaak gesteld. ROOD laat samen met jongeren zien dat er veel veranderd kan worden als je dat samen doet. Samen gaan we de strijd aan tegen onrecht, discriminatie en asociale plannen. Zo ook in Utrecht!

Zo hebben we in 2014 rond de 50 huishoudens die op straat werden gezet een nieuwe woning kunnen bieden. Voornamelijk studenten en jonge gezinnen. De instantie verantwoordelijk hadden op hun website gezet en mondeling beloofd dat de gezinnen een nieuwe woning zouden krijgen maar kwamen daarop terug omdat het niet in het huurcontract stond. Schandalig natuurlijk, ROOD is diezelfde avond na een tip langs gegaan. Samen hebben we een actiecomité gevormd. Samen met de bewoners kwamen we in actie en in de media. En met succes! De instantie gaf toe en er is vervangende woonruimte aangeboden voor de getroffen studenten en gezinnen uit Eiland8, Kanaleneiland.

Goed onderwijs is een recht, geen privilege. ROOD heeft afgelopen jaar hard gestreden voor het behoud van de studiefinanciering. ROOD is een activistische jongerenpartij. Opkomen voor je rechten vinden wij belangrijk. Daarom hebben leden van ROOD Utrecht in 2014 door heel het land demonstraties helpen opzetten voor het behoud van de studiefinanciering. Toen in hetzelfde jaar er een nieuwe Gaza oorlog uitbrak tussen Israël en Palestina hielp ROOD Utrecht met het opzetten van vredesmarsen en manifestaties om stil te staan bij de honderden gedode Palestijnse kinderen, vrouwen en ouderen.  

Verder zijn is ROOD Utrecht bezig met het realiseren van de wederopbouw van de ooit beroemde skatespot “The Yard” in Lombok. Beroemde skaters zoals Tony Hawk kwamen er altijd langs als ze in Nederland waren. De skatespot ligt nu onder het puin door de verbouwing van Utrecht Centraal. Er zitten nu alleen maar junks. Tijd voor actie vonden de skaters, buurtbewoners en ROOD. Na maanden lang samen werken, actie voeren is er een akkoord met de eigenaar van het terrein en heeft de gemeente groen licht gegeven voor de wederopbouw van The Yard!

Discriminatie is helaas ook nog een groot probleem in de wereld. Maar ook in Nederland en ook in Utrecht. ROOD, jong in de SP gelooft in een betere wereld. Daarom is ROOD Utrecht bezig discriminatie tussen wijkagenten uit Kanaleneiland en jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst aan te kaarten. Zo organiseren we evenementen waar agenten en jongeren elkaar beter leren kennen en begrijpen.

 

Contactpersoon: Julia van der Brug

utrecht@roodjongindesp.nl

Woordvoerders:
Josta van Brouwershaven
Chantal Gielen
politiekfabriek@gmail.com
© 2021 All rights reserved.